RUUD BOS (1936-2023)
Op 30 juni jongstleden overleed componist, arrangeur en orkestleider Ruud Bos, een man met vele muzikale talenten. In de afgelopen zestig jaar drukte hij een stevig stempel op de Nederlandse lichte muziek. Hij begeleidde grootheden als Wim Sonneveld en Willem Nijholt in het theater, zette talrijke liedteksten op muziek en componeerde, arrangeerde en dirigeerde eindeloos veel voor bioscoopfilms en tv-series. De tunes van Moef Ga Ga, Zeg ’ns Aaa, de jazz-funk filmmuziek van De Inbreker, Because Of The Cats, Naakt over de schutting en Ik ben Joep Meloen. De meer klassiek georiënteerde soundtracks voor Mariken, Elkerlyc, en De Leeuw van Vlaanderen. De musical De Stunt, de jazzytelevisiemuziek voor de shows van Rob Touber en misschien wel Bos’ bekendste werk: De Fabriek, met onvervalste discosound.
Hij stond jarenlang voor het Metropole Orkest en schreef balletmuziek en reclametunes. Voor de Efteling componeerde hij de muziek van Fata Morgana, Droomvlucht, Villa Volta, Vogelrock en samen met Toon Hermans, Carnaval Festival. Als arrangeur, orkestleider en producer was hij betrokken bij honderden plaatproducties. Van Kinderen voor Kinderen tot Drs. P., van Adèle Bloemendaal, Gerard Cox en Jenny Arean tot Toots Thielemans. De Ruud Bos-sound was jarenlang alomtegenwoordig in Nederland. Zijn oeuvre bestaat uit meer dan 2000 composities.
Bos’ arrangementen voor Ramses Shaffy's Zonder bagage, Jantjes Blues van Cornelis Vreeswijk of het Lied van Momfer de Mol uit De Fabeltjeskrant laten duidelijk zien: Ruud Bos was in de eerste plaats een jazzman. De door hem aangevoerde orkesten hebben in de jaren zestig, zeventig en tachtig vrijwel altijd een frisse jazzklank. Daarbij putte hij voor zijn opnamesessies bovendien uit de beste Nederlandse jazzmusici, zoals de rietblazers Piet Noordijk en Tony Vos, toetsenisten Rob Franken en Frans Elsen, en bassist Rob Langereis.
Ruud Bos werd geboren op 8 februari 1936 in Amsterdam. Op zijn achtste jaar schreef hij zijn eerste liedje. Op de lagere school speelde hij piano met zijn nummer De Karavaan. Hij kreeg op de montessori-mulo in Amsterdam veel vrijheid om zijn talenten te ontwikkelen.
Hij kreeg toneelles en daarnaast maakte hij ook muziek. In 1953 ging hij aan het conservatorium in Amsterdam piano studeren. Een paar maanden later verhuisde hij naar Bussum en vervolgde hij zijn studie aan de Muziekschool van Toonkunst.
Al in 1958 richtte Bos (hij was toen 22) het Gooiland Sextet op waarin hijzelf vibrafoon speelde, dat geregeld voor de AVRO-radio optrad en in 1959 een ep-tje uitbracht. Uit de hoestekst: 'Een zestal enthousiaste jongens, die met hun vakdiploma in de zak, als doelstelling hebben hun carrière te maken in deze serieuze muziek. Nu liggen bepaalde uitingen van de hedendaagse moderne serieuze muziek niet zo heel ver verwijderd van de amusementsmuziek.' Zie hier de kern van de muziek van Ruud Bos blootgelegd. Zijn brede muzikale interesse had hij gemeen met zijn vader Jo Bos (1912-1972) die ook orkestleider was en voor uiteenlopende radioprojecten arrangeerde.
Het oeuvre van Ruud Bos is springlevend.
In 2019 verschenen historische opnamen van het Orkest Ruud Bos op het album The Secret All Star Band. Deze authentieke arrangementen werden vorig jaar opnieuw uitgevoerd tijdens een speciaal Bos-concert met het Jazz Orchestra of the Concertgebouw. Het Metropole Orkest speelde zijn Efteling composities in 2022/23 in uitverkochte zalen en in 2024 in de concertserie Wim Sonneveld Tour de Chant speelde dit orkest diverse composities en arrangementen van Ruud.
Over het werken met The Secret All Star Band legde hij zelf uit waarom dit eigen orkest voor hem een speciale plaats innam: 'Voor mij was het een enorme leerschool. Ik kreeg de kans om voor al die bezettingen te arrangeren en te componeren. Wanneer je als musicus iets bedenkt en op papier zet, leer je er pas echt van als het tot klinken wordt gebracht. Ik ben heel dankbaar dat ik toen met zulke geweldige musici heb mogen werken'.
Ruud Bos kreeg in 1982 een Gouden Harp van Stichting Conamus, werd in 1996 onderscheiden in de Orde van de Nederlandse Leeuw en ontving in 2021 de Buma Oeuvre Award.